Bilantul Responsabilitatii Sociale pe 2010


Prietenul Dragos mi-a adus in atentie posibilitatea de a pune umarul la imbunatatirea impactului pe care il are implicarea companiilor din Romania in domeniul social.
Asa ca voi raspunde chestionarului de pe Responsabilitate Sociala.

1. Care sunt primele 3 companii pe care le apreciezi cel mai mult pentru cum s-au implicat in societate in 2010 si de ce?
Cum de curand sunt preocupat de dezvoltarea comunitatilor, prin implicarea mea in fondarea Fundatiei Comunitare Iasi, apreciez foarte mult acest gen de abordari.
Imi vine in minte BRD, prin sustinerea proiectului YouthBank. Programul YouthBank incurajeaza responsabilizarea tinerilor, initiativa civica si contribuie la dezvoltarea comportamentului filantropic al acestora. Un poiect minunat, implementat de ARC si de fundatiile comunitare acolo unde ele exista, cu un impact exceptional!

O alta companie pe care o apreciez pentru felul in care se implica in comunitate este Provident. Ei au finantat si au implemantat, alaturi de parteneri locali, proiectul "Fiecare parc are povestea lui", unde au amenajat un parc sau un loc de joaca, la propunerea comunitatii locale.

Un alt treilea exemplu drag mie este Vodafone, alaturi de Habitat for Humanity, care a construit locuinte protejate pentru tinerii cu dizabilitai. Fundatia Vodafone susţinut integral proiectul, atât financiar, cît şi cu echipe de voluntari care au lucrat pe şantier timp de 2 săptămâni. E important de menţionaz că fundaţia Vodafone alocă fiecărui angajat 2 zile de voluntariat (plătite), pe care acesta le poate folosi în beneficiul comunităţii în care trăieşte.

2. In ce masura marile companii au raspuns in 2010 asteptarilor tale in privinta implicarii in societate?
In mare masura sunt multumit de implicare companiilor in societate, desi este loc de mai mult. Mult mai mult! Mi-as dori o mai mare implicare la nivel local, in dezvoltarea comunitatilor, in promovarea spiritului filantropic in mediul corporatist. De asemenea, companiile locale pot face mult mai mult, mai ales ca ele sunt mai aproape de problemele comunitatii.

3. Ce asteptari ai de la companii in privinta responsabilitatii sociale pentru 2011?
Cum spuneam si mai sus, mi-as dori o mai mare atentie catre dezvoltarea comunitatii. Odata cu dezvoltarea fundatiilor comunitare la nivel national (sunt deja 5 si se vor mai infiinta in scurt timp altele 3), companiile pot sa-si creeze cu ajutorul fundatiilor comunitare, fonduri numite, care sa poarte numele companiei, cu ajutorul carora pot finanta proiecte venite din comunitate sau pot desemna ele ariile de interventie, cu conditia sa aiba relevanta comunitara.

4.Ce esti dispus sa faci pentru a le stimula pe companii sa fie mai responsabile in 2011?
Deja o fac, prin implicare mea in miscare de dezvoltare a fundatiilor comunitare din Romania si prin implicarea directa in infiintarea celei din Iasi. Pot pune la dispozitie expertiza dobanditata in furnizarea de servicii profesioniste in filantropie, astfel incat impactul contributiei companiilor sa fie transparent si relevant.
Voi sustine orice implicare in dezvoltare comunitara, prin aducerea la cunostinta publicului larg proiectele finantate de companii. In plus, pun la dispozitie timp si resurse pentru ca finantarile sa aiba efectul scontat atat pentru beneficiari cat si pentru donatori.

Voi ce parerea aveti? Credeti ca mediul de afaceri se implica de ajuns in societate? Ce cauze ar trebui sa sustina?

Posted in , , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.
Un produs Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.